Možemo li da menjamo druge

February 6, 2024

Koliko god nekada želimo da utičemo na druge i verujemo da znamo šta je dobro za njih, to često nije moguće. To su one situacije kada neko ostaje u nekom odnosu koji je očigledno loš ili kada stoji u mestu, a mi vidimo da bi mogao mnogo više da postiže ili kada međusobno ulazimo u nekakav konflikt i želimo da objasnimo da smo mi u pravu. Zašto je to tako?

Univerzalna istina ne postoji. Mi svi imamo svoj doživljaj sebe, drugih ljudi, sveta i predstave šta je normalno i poželjno. Ukoliko ja suštinski duboko u sebi verujem da su svi poslodavci loši, da samo hoće da iskoriste zaposlene a istovremeno mislim da nemam šta vredno da ponudim svetu, da ne vredim mnogo kao osoba pa samim tim ni kao zaposlena, kako ću se postaviti kada se poslodavac prema meni ponaša loše? Najverovatnije ću gunđati, biti nezadovoljna ali i trpeti. Neću preduzimati ništa da to promenim jer moja uverenja podržavaju u tome. Iskustvo mi potvrđuje i to je moja istina. Primer je vrlo jednostavan ali ovako funkcionišemo i kada su upitanju mnogo suptilnije i kompleksnije situacije.

Možemo da verujemo da znamo šta je za nekoga dobro i čak da budemo u pravu, ali sve dok ta osoba ne poželi i sama odluči da nešto menja, naše ulaganje često može biti kontraproduktivno. Druga strana će lako doživeti da je ne razumemo, ne podržavamo i povući se. Balans između podrške i frustracije je ključan.

To znači da smemo reći svoje mišljenje, viđene situacije, koje se možda neće dopasti drugoj osobi i suočiti je sa sopstvenom odgovornošću. Istovremeno uvažiti i prihvatiti ono što ona radi i odluči na kraju. Možemo raditi na sebi i videti zašto nas frustrira tuđi izbor ili ponašanje, da li utiče na nas i na koji način? Da li smo mi primer te promene koju želimo da vidimo kod drugih?

Odgovoriti na ova pitanja nije uvek lako. Zahteva da se zagledamo duboko u sebe, preispitamo svoja uverenja, dosadašnje odluke i preuzmemo odgovornost za to gde smo sada. Ukoliko nam se to što vidimo trenutno ne dopada, na nama je odgovornost da tragamo za načinom kako da nam bude bolje i preuzmemo prvi korak. Svojim primerom i promenom ćemo sigurno uticati i na ljude oko sebe.

Kontaktirajte nas

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, najčešće se obraćamo psihologu, psihijatru i/ili psihoterapeutu.